Üretim kapasitesi nedir ve nasıl artırılır?

İşletme yönetiminde, üretim kapasitesi gibi bir dizi temel veri vardır. En önemli iş performansı kararlarından bazılarının kaynaklandığı benzersiz bir değer.
Bu önlem sayesinde firmalar üretim süreçlerinin detaylı planlamasını yapabilmekte ve daha büyük faydalar elde edebilmektedir. Bu durumda üretim planlamasına yön veren istatistiki detaylardan biri olduğu söylenebilir.
Şirketimizin zaman içinde ayakta kalmasını istiyorsak bu çok önemlidir.
Üretim kapasitesi nedir?
Üretim kapasitesi terimi, belirli bir üretim sisteminde üretilebilen parça sayısını ifade eder. Bu hesaplama, sürecin tüm aşamalarını kararlı koşullar altında, normal bir çalışma hızında yürüterek gerçekleştirilir.
Başka bir deyişle, sürecin hızlanması olduğunda ölçülemez. Bu düşünceler altında, bu kavramı kapsamak için bir zaman çerçevesinin gerekli olduğunun açıklığa kavuşturulması önemlidir.
Sonuç olarak, üretim hatlarının gelecekteki davranışını gösterebilecek kesin bir sayıya sahibiz. Bu, aşırı üretim sorunları olduğunda veya en iyi ihtimalle piyasada daha fazla talep olduğunda karar vermede hızlı hareket etmemizi sağlar.
Üretim kapasitesi ve üretim hacmi
Üretim kapasitesinin doğasında hacim vardır. Bununla birlikte, üretim hacmi, bir zaman çerçevesi içinde üretilebilecek maksimum parça sayısını mutlaka temsil etmez.
Yani 4 saatlik bir vardiyada 10 adetlik bir kapasiteye sahip olabiliriz ama belirli bir günde sadece 7 adetlik bir hacim elde edebiliriz. Bu olduğunda, hacim kapasitenin altındadır ve düzeltici eylem hayati önem taşır.
Üretim kapasitesi nasıl hesaplanır?
Üretim kapasitesini hesaplama formülü basittir. Sadece bir parçanın detaylandırılması için gereken süreyi belirlemeniz ve bunu günlük mevcut saat sayısıyla karşılaştırmanız yeterlidir.
Tabii ki, birkaç üretim hattınız varsa, o zaman günlük saat bu faktörle çarpılır.
Üretim kapasitesi artırılabilir mi?
Bir şirketin üretim kapasitesini hesaplamanın faydalarından biri, tüm hattı anlamanız ve hesaplamanız sayesinde ayarlamalar yapabilmenizdir. Kapasite beklenene yakın değilse, sürecin aşamalarına gitmek ve optimize edilebilecek her şeyi belirlemek gerekir.
Darboğazlar bu şekilde bulunduğundan, bir süreç denetimi bu durumlar için etkili olabilir. Aynı şekilde, diğer ayrıntıların yanı sıra, kesinti süreleri, otomatikleştirilebilen tekrarlayan faaliyetler de gün yüzüne çıkar.
Bununla birlikte, üretken kapasiteyi artırırken çok faydalı olacak üç tavsiye paylaşıyorum.
-
- Tekrarlayan görevleri otomatikleştirin
- Gereksiz duraklamalardan kaçının
- Daha gelişmiş makinelere yatırım yapın
Üretken sürecin diğer tüm unsurları gibi, üretken kapasite de kullanılan kaynaklara ve bunların yönetimine bağlıdır. Daha iyi yönetilen kaynakları garanti eder ve iyileştirmeler önemli ölçüde fark edilir hale gelir.