İşinizi kaliteli hale getirecek 7 kural

Kalitenin genel prensibi, üretimi çok fazla etkilemeden müdahale etmek için üretim sürecinin hangi aşamasında kusurlu olduğunu tespit etmektir. Süreç standardı karşılıyorsa ve malzemeler planda gerekli olan özelliklere sahipse, tam müşteri memnuniyeti elde edilmesi kesindir.
Bununla birlikte, üretim süreçlerini ölçmek için farklı bakış açıları kullanılabilir ve hepsi eşit derecede geçerlidir, ancak diğerlerinden ayrı olarak değerlendirilirlerse sonuçsuz kalırlar. Bunu çözmek için mükemmel sonuçlar veren 7 kaliteli araç ortaya çıktı.
İşinizi kaliteli hale getirecek 7 kural
Ortaya çıkan kurallar , farklı durumların analiz edilmesine izin verecek temel istatistiksel araçlardan oluşan bir portföy önermekti. Hiçbir şey mutlak değildir, çok daha az doğrusaldır ve iş sektörü de bir istisna değildir. Bu nedenle, tüm araçları bilmek ve doğru zamanda kullanmayı öğrenmek tercih edilir.
Kalite araçlarının karmaşık olmadığına dikkat etmek önemlidir. Alandan sorumlu kişinin yeterince dikkatli ve detaylı olması yeterlidir. Bunun nedeni, verilerin toplanması ve kaydedilmesi sırasında küçük bir hatanın tüm yorumu değiştirebilmesidir.
1-Neden ve sonuç diyagramı
Neden ve sonuç diyagramı, şirketlerde en yaygın şekilde kullanılan kalite araçlarından biridir. Bazı dallanmaların türediği bir ekseni olan yatay bir diyagramdan oluşur.
Belirli bir durumu analiz edilecek bir merkez olarak önermek için kullanılır ve sonuçlarda ekseni etkileyebilecek değişkenler analiz edilir. Sorunların kaynağını belirlemek için mükemmeldir.
2-Kontrol Listesi
Kontrol listesi olarak da bilinen bu araç, faaliyetlerdeki ilerlemeyi kontrol etmek için kullanışlıdır. Durgunlukların belirlenmesine ve mevcut zamana göre planın fizibilitesinin hesaplanmasına olanak sağlar.
Genellikle bir dizi faaliyet ve bunların onay kutularını işgal eder. Bunlar gerçek zamanlı olarak işaretlenmelidir.
3-Kontrol grafiği
Kontrol şeması, kendi adına, bir sürecin değişkenleri için bir dizi davranış oluşturulmasına izin verir. Ayrıntılı bir ölçüm ile döngüler değerlendirilir ve metrikler kaydedilir.
Sonuç, olağan davranışı ve bazen bazı düzensizlikleri gösterecektir. Bunlar acil ilgiyi hak edenlerdir. Menzile geri getirmek için onlara müdahale etmeliyiz.
4-Histogram
Histogram kendi adına en çok kullanılan kalite araçlarından bir diğeridir. Değişkenlerin frekans dağılımının belirlenmesini sağlar. Her değişkenin değerlerine bağlı olarak Y yüksekliğine ulaşan bir X ekseni üzerinde bir çubuk sistemi kullanır.
5-Pareto grafiği
Pareto diyagramı, toplam kalitede ve sonsuz sayıda alanda kullanılır. Bir ajan ile daha geniş bir durumdaki etki düzeyi arasındaki 80/20 ilişkisini grafiklendirmenin istatistiksel yoludur.
Örneğin, bir tedarik sorununun incelenmesi, ilgili aracıların %20’sinin sorunun %80’inden sorumlu olduğunu gösterecektir. Bunları tespit ederek müdahale edilmesi gereken nokta belli oluyor.
6-Tabakalı örnekleme
Bazı araçların çalışılacak duruma göre ekstra desteğe ihtiyaç duymasından hareketle tabakalı örnekleme iyi bir örnektir. Bu durumda, odak noktası çok belirgin olmayan diğer kalite araçlarını tamamlamak için kullanılır.
Tabakalandırma, verileri bir grafikten alıp alt kategorilere ayırmayı içerir. Bunlar, örneğin, diğerlerinin yanı sıra bazı zamansal faktörler, döngü sayısı olabilir.
7-Dağılım grafiği
Son olarak, iki değişken arasındaki korelasyon düzeyini analiz etmemizi sağlayan dağılım diyagramını buluyoruz. Kuşkusuz, açıklanan diğerlerinin yanı sıra neden ve sonuç diyagramı için iyi bir arkadaştır.
Bu araç, belirli sorunlar hakkındaki hipotezi istatistiksel olarak analiz etmenize ve hatta bazı süreç güncellemelerinin projeksiyonunu incelemenize olanak tanır.
Kalitenize kalite katacak diğer kurallar
Bu 7 kalite aracının toplam kalitede oldukça etkili olduğu doğrudur, ancak son yıllarda kalitenin kendisinin de bazı güncellemeler aldığı unutulmamalıdır. Bu nedenle, yeni araçların uygulanması gerekliydi.
Bunlar öncekilerin yerini almaz, ancak üretim süreçleri istatistiklerine daha taze bir yön verir.
Bazılarını görelim.
Matris diyagramı
Bu araç, incelenecek bir dizi değişkeni karşılaştıran bir matrisin kullanımına dayanmaktadır. “İyi, orta, kötü” gibi üç veya daha fazla gözlem özelliğini simgeleyen basit bir açıklama kullanın.
Buna göre, sürecin belirli bir aşamasının bütünsel durumu analiz edilir. Örneğin, bir makinenin “ayarlanması” aşağıdaki parametrelere sahip olacaktır.
-
- Başlangıç Zamanı – İyi
- Malzeme Yükleme – Kabul Edilebilir
- Gereken Süre – Kabul Edilebilir
- Personel Çevikliği – İyi
- Diğer
İlişki diyagramı
Tüm modern kalite araçları arasında ilişki diyagramı, durumları ortaya koymak ve farklı değişkenler ile bir sorunun kökü arasındaki bağlantıları belirlemek için oldukça yararlıdır. Sebep ve sonuç diyagramından farklı olarak, bu daha dinamiktir ve daha spontane türevlere sahiptir.
Doğru kullanıldığında, bir sorunun tüm yönlerini gözlemlemenizi ve bunlardan daha iyi çözümler bulmanızı sağlar.
Ağaç şeması
Bu gönderideki son araç olarak ağaç diyagramına sahibiz. Olayları tek bir durumdan yansıtmaya hizmet eden istisnai bir grafik.
Bir olay ortaya koymaya ve ortaya çıkan bir veya daha fazla sonucun olasılıklarını değerlendirmeye izin verir, bu da beraberinde yeni sonuçların uzun bir yolunu getirir. Bu eylemlerin her birinin olasılıklarını göz önünde bulundurarak, durumla ilgili kararlar vermek çok daha kolaydır.
Şüphesiz, bazı felaketleri önlemenize yardımcı olacaktır.
Sonuç
Şimdiye kadar açıklanan kalite araçları, var olan tek araçlar değildir, ancak toplam kalite içinde en alakalı olanlardır. Bunları iş modelinizde benimseyebilirseniz, kısa sürede inanılmaz gelişmeler elde edeceğinize eminim.
Araçların verimli olabileceğini, ancak verimliliklerinin büyük ölçüde onu kimin kullandığına bağlı olduğunu unutmayın.