İş Fikrini Hayata Geçirmek İstiyorum

Bir iş fikriniz varsa, muhtemelen bir sonraki adımın ne olduğunu merak ediyorsunuzdur, bu nedenle bu yazıda size şirketinizin hayatının bir sonraki aşamasına geçmek için bazı ipuçları vereceğiz.
Girişiminiz şekillenmeden önce yapılacak ilk şey, iş fikrinizi parlatmaktır, çünkü kuruluşunuzun kapılarını açmadan önce yapmanız gereken faaliyetleri planlamanıza yardımcı olacaktır.
Bir kule hayal edin, eğer temel sağlam değilse, inşa edildiği gibi, proje dengesiz hissedebilir. Bu şirketler için de olabilir. İş fikri iyiyse, bu şirketin gelişiminin tüm aşamalarında algılanacaktır. Elbette, büyüme için hangi eylemlerin ve stratejilerin alındığını görmek önemlidir, ancak bu büyümenin nerede olacağı veya bu büyümenin neye benzediği konusunda netlik sağlamak için iş fikrinin konusu budur.
İnsan doğası gereği genellikle bekler. Yani zaten işe bakıyorsanız, bir işletme kredisine başvurmak için büroda olup olmadığınızı, markanızı nasıl kaydedeceğinizi vb. Kontrol ediyorsunuz. İdeal olan, fikrinizin yeterli öğeye sahip olup olmadığını kontrol etmektir, böylece oradan bir iş planınız olur.
Ürün veya hizmetlerinizi tanımlayın
Bu biraz açık görünebilir, çünkü ne satacağınızı bilmiyorsanız iş yoktur. Ancak burada önemli olan, bu ilk önce bu ürünün ne içereceğini tanımlamanızdır. Biraz daha açık olmak için bu tür soruları cevaplamaya başlayabilirsiniz:
- Hangi ürün veya hizmeti sunacaksınız?
- Bu ürün veya hizmetlerin özellikleri nelerdir?
- Ürünleriniz veya hizmetleriniz potansiyel müşterilerinize ne gibi faydalar sağlayacak?
- Bu ürün veya hizmet ne tür ek hizmetler sunacak?
Bunlar genel sorulardır, ancak cevap verirken daha spesifik sorular üretmenin en iyisi olması daha iyidir. Her şeyi daha net hale getirmek için bir örnek verelim.
Diyelim ki bir restoran açmak istiyorsunuz. Bu anlamda, sadece sunacağınız yiyecek türünü değil, aynı zamanda sunacağınız faydaları da tanımlamalısınız. Örneğin, bölgedeki ailelerin yemek pişirmek için zamanları olmadığı için belirli müşteri türlerini veya yiyecekleri kilo olarak çekmek için dünyanın belirli bir bölgesinden yiyecekler olabilir.
Yani, bu adımda, sunacağınız hizmet türünün özelliklerini ve neden bir şeyin evet ve başka bir şeyin hayır olduğunun gerekçesini tanımlamak en iyisidir.
İş fikrinizin niş pazarını tanımlayın
Girişimcilere pazarlarının ne olduğu sorulduğunda, birçoğu “20’li ve 60’lı yaşlarındaki erkekler ve kadınlar” cevabını veriyor. Bu bir sorundur çünkü bu cevap belirsizdir ve bu nedenle belirsizdir. Bu adım için cinsiyet, yaş ve sosyoekonomik seviyenin çok ötesine geçmeniz gerekir. İdeal olarak, hangi bölgede, ne yaptıklarını, hangi sorunları veya özlemleri çözmeleri gerektiğini de bilmelisiniz.
Örneğin, kurumsal ofislerin yakınında bir kahve dükkanınız varsa, kuruluşunuz bir parkın yakınındaysa niş pazarınız aynı olmayacaktır, çünkü müşterilerin işinize gitmek için farklı nedenleri olacaktır.
Bu bilgiler ayrıca ürününüzün özelliklerini ayarlamanıza yardımcı olacaktır. Kafeterya örneğine dönersek, ofislere yakın bir alandaysa, düşünmeniz gereken bir şey, hizmetin hızlı olması ve mümkünse önceden hazırlanmış ve paketlenmiş yiyecekleri satışa hazır hale getirebileceğinizdir. Gördüğünüz gibi, niş pazara sahip olmak, hizmetinizin veya ürününüzün özelliklerini sınırlamanıza yardımcı olur, bu da daha sonra proje maliyetlerinize ve örneğin projenizi nasıl finanse edeceğiniz (krediler yoluyla veya ilişkilendirmeniz gerekip gerekmediği gibi) gibi diğer kararları almanıza yardımcı olur.
Rekabetinizi tanımlayın
Bir sonraki adım, bu niş pazar için sizinle kimin rekabet ettiğini görmektir. Önemli olan, fiyatlarının, promosyonlarının, sosyal ağlardaki etkinliklerinin, iş modellerinin vb. Ne olduğuna bakmanız olacaktır. Şaka şu ki, neyi iyi yaptıklarını ve farklılaştırıcınızın ne olacağını görmek için fırsat alanlarının neler olduğunu görüyorsunuz.
Göz, eğer küçük bir kafeteryanız varsa, Starbucks’ın ana rekabetiniz olduğu veya Pizza satarsanız, doğrudan Dominos ile rekabet edeceğiniz anlamına gelmez. Belki bir noktada müşterileri paylaşırlar, ancak işletmenizin büyüklüğüne benzer rakipler seçmeye çalışırlar.
Hangi kaynaklara ihtiyacınız olacağını tanımlayın
Önceki puanları zaten aldıysanız, tebrikler! İş fikrinizi gerçekleştirmeye başlamaya çok yakınsınız. Şimdi ürünlerinize ve hizmetlerinize, niş pazarın ihtiyaçlarına göre tanımlamanın zamanı geldi ve rekabetinizin ne yaptığını biliyorsunuz. Şimdi, fikrinizin gerçekleşmesini istiyorsanız ihtiyaç duyacağınız kaynakları tanımlamanın zamanı geldi. En azından aşağıdakileri tanımlamanız gerekir:
- İşletmeyi yürütmek için birini işe almanız gerekiyor mu?
- Şirketiniz için ne tür bir entelektüel sermayeye ihtiyacınız olacak? Yani, belirli bir bilgiye sahip birini işe almanız gerekiyor mu (örneğin, dijital pazarlama, muhasebe, yasal vb.)
- Bir satış noktanız olacak mı yoksa çevrimiçi satış mı yapacaksınız?
- Hangi finansal kaynaklara ihtiyacınız olacak?
- Bu finansal kaynakları nerede bulacaksınız? Biriyle ortak olacak mısın? Çevrimiçi kredi gibi ek seçenekler hakkında düşünmek uygun mudur?
- Ne tür tedarikçilere ihtiyacınız olacak?
Son olarak, sorduğunuz tüm soruların cevabını belgelemeli ve ardından bir iş planı oluşturmalı ve böylece işinizi başlatmaya hazır olması gereken görevlerin listesine sahip olmalısınız.